SEO u Hrvatskoj

Koliko vam je zapravo poznat ovaj pojam, da li ste ga čuli na HTV-u ili pak možda čitali negdje nekakv članak o tome, ili da li su naša djeca upoznata s tom pojmom na predmetu informatike u našim školama!?!?  Kakvo je to prijateljstvo SEO optimizacije stranica i Hrvatske, e pa rekla bih da i nije sjajno kao i mnogo novina u ovoj zemlji, ali svakako stanje se itekako popravlja, sve češće se susrećem s ljudima koji možda i ne razumiju najbolje taj proces ali su čuli za taj pojam i ne samo to već ih i zanima. Naravno, koga ne bi zanimao rad na vlastitoj promocijij i boljoj poziciji posebno kad je riječ o vašim internet stranicama, a gdje je konkurencija iz dana u dan sve veća i veća. Svima je stalo da budu najbolji ili makar što bolji, a u tome i leži cijela bit SEO kampanje. I ne morate biti nimalo razočarani ako ste jedni od onih koji se prvi puta susreću s tim pojmom jer sam iz prve ruke naišla na ljude koji znaju i razumiju se u apsolutno sve kada je izrada i dizajn internet stranice u pitanju ali za SEO pojam i nisu čuli, i bilo je tu studenata informatike što je vrlo porazno, ali porazno i za svih nas jer danas ni jedno poslovanje koje želi biti veliko, uspješno i kvalitetno ne može bez svoje internet stranice, a isto tako želje da bude prvi na tražilicama za svoj proizvod ili uslugu.

Za sve one koje i dalje muči pojam SEO čini se da je ovaj članak baš namijenjen vama ,iako ste vjerovatno u zadnje vrijeme i načuli više puta ovaj izraz i dalje vam nije točno jasno o čemu se tu radi?! Pa da razjasnimo, SEO je zapravo skraćenica od naziva na engleskom jeziku koja glasi Search Engine Optimiziation , a u prijevodu znači optimizacija za pretraživaće, odnosno potrebno je prilagoditi internet stranice pretraživačima kako bi ste što bolje plasirali vaše internet stranice na pretraživaču ili ti tražilici.

SEO optimizacija internet stranica je zapravo proces kojim se za google ,u najvećoj mjeri,  ili neki drugi pretraživač, optimizuje neki već određeni sajt s ciljem da se što bolje plasira na tražilicu po određenom pojmu,riječi ili pak frazi, to nazivamo ključnom rječi, to su one riječi koje vode cijelu priču SEO kampanju i na osnovu kojih želimo rangirati visoko našu internet stranicu.

Isto tako kada kažu „da ne dolazi sve preko noći“ , upravo tu frazu možemo primjeniti u slučaju SEO kampanje jer cijeli traj proces traje minimalno od tri do četiri mjeseca ali zato rezultati uvijek budu tu, budu dugoročni i obično je pametan potez kada se već želite rangirati bolje onda čete i htjeti zadržati tu poziciju, naručito ako se radi o poziciji broj jedan na tražilici.

On page, off page optimizacija

SEO proces sastoji se od dva vida optimizacije, a to su on page i off page optimizacija.

  • On page optimizacija se odnosi na optimizaciju same stranice, podešavaju se tagovi, naslovi , sadržaji, sve što se nalazi na tom sajtu i vrlo je bitno da je sve podešeno kao bi se SEO proces boljeg pozicioniranja olakšao. jedna od bitnijih radnji kod on page optimizaciji je pisanje članaka koji su pisani na način da ih google prosto obožava , a zahtijeva kvalitetu, unikatnost i dobro optimiziran.
  • Off page optimizacija odnosi se na aktivnosti van stranice, odnosno na gradnju linkova što znači da se na vaš sajt dolaz i preko drugih stranica i blogova i to uvelike povećava vašu rangiranost na tražilicamana način da  stranica dobiva veći Page Rank i s time veći autoritet. U off page optimizaciju svrstavamo radnje poput dodavanja profila, komentiranja, forum profilia, dodavanje stranica u direktorije, pisanjem blogova …pametno je ne krenuti naglo s tim svim radnjama već postepeno i polako kako bi izgledali vjerodostojnije i prirodnije.

Kako bi vaše pozicioniranje web stranica bilo kvalitetno odrađeno i imao dobru rangiranost na google tražilici potrebno je postepeno izvršavati sve navedene radnje  on i off page optimizacije, biti strpljiv jer dobri rezultati ne dolaze preko noći ali zato kad stignu ,SEO usluga ispadne kao najbolje rješenje za posjet vaše stranice, i neizbježnim porastom poslovanja. Uvjerite se sami!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s